Životne vještine za mlade Rome

Datum objave: 30.11.2023

 

Životne vještine za mlade Rome – ZAVRŠEN

Datum objave: 21.12.2021

 

SAŽETAK:

Projektom provodimo edukativne aktivnosti i usluge kojima Romima pomažemo razviti životne vještine koje doprinose prevenciji njihove soc. isključenosti – pripremom za odgovorno roditeljstvo, upravljanje financijama, zaštita reproduktivnog zdravlja i osnaživanje Roma za zadržavanje u obrazovanju i razvoj talenata za pronalaženje posla.

CILJEVI PROJEKTA:

 1. Pripremiti buduće roditelje za kvalitetnu brigu za novorođenče kroz održavanje radionica i predavanja
 2. Kod osoba povećati znanje o reproduktivnom zdravlju s ciljem prevencije maloljetničkih trudnoća i prevenciji bolesti kod Romkinja.
 3. Osnažiti mlade Rome za ostajanje u obrazovnom sustavu i razvoj njihovih potencijala koji će doprinijeti povećanju kvalitete njihovog života kroz osnaživanje za pokretanje posla ili pronalazak zaposlenja.
 4. Osvijestiti što je to nasilje u braku/vezi i kako pravovremeno zatražiti pomoć.

 

AKTIVNOSTI:

Program obuhvaća aktivnosti unekoliko područja: promicanje odgovorenog roditeljstva, zaštita zdravlja i promicanje zdravih životnih navika, prevencija nasilja i poticanje aktivnog uključivanja na tržište rada.

           • Tečaj za buduće roditelje – briga za čedo i optimalan razvoj u maternici; dolazak novog član obitelji, rizici i prevencija postporođajne depresije, uloga majke, uloga oca i međusobni odnos roditelja; razumijevanje fizičkog i psihološkog razvoja djeteta, procesa i pristupa odgovornog roditeljstva
           • Škola za roditelje šansa za bolje roditeljstvo –naglasak na iskustveno učenje kroz interaktivne igre, uz teorijsko izlaganje o zadanoj temi
           • „Igranjem do zdravlja i smjeha“- organizirat ćemo sportsko-kreativne aktivnosti za romsku djecu i roditelje čime potičemo kvalitetno provođenje slobodnog vremena
           • Mobilno savjetovalište za reproduktivno zdravlje – edukacija za upoznavanje s vrstama kontracepcije, važnosti ginekološkog pregleda, o zdravstvenoj zaštiti prije, za vrijeme i nakon rođenja djeteta
           • „Paket za reproduktivno zdravlje – izradit će se priručnik o reproduktivnom zdravlju, kontracepciji i odgovornom planiranju roditeljstva. U svakom paketu nalaziti će se i kutije kondoma s ciljem prevencije ne željene trudnoće. Dio sredstva za ovu stavku ćemo tražit kroz donacije firmi i građana.
           • Paket za traženje posla- U svakom paketu nalaziti će se rokovnik, kemijska, poklon bon za kupnju odjeće za razgovor za posao. Sredstva za ovu stavku ćemo tražit kroz donacije firmi i građana.
           • „Paket za igru s novorođenčem“- u paketu će se nalaziti didaktičke igračke, te edukativne priča za djecu, papiri, bojice i sl. Sredstva za ovu stavku ćemo tražit kroz donacije firmi i građana.
           • Ciklus radionica „Razvijam svoje talente kako bi uz njih mogao bolje živjeti“ – za mlade Rome da otkriju talente primjenom različitih upitnika i kroz interaktivni rad.
           • Savjetovanje za profesionalni razvoj „Smjernice za bolju budućnost – savjetovanje mladih Roma da ustraju u nastavku školovanja i da budu motivirani za pronalazak posla.
           • Ciklusa radionica „Što je u ljubavnim vezama prihvatljivo, a što nije“-  kako održavati kvalitetnu vezu, kako prepoznati znakove nasilja i suprotstaviti mu se, kako kvalitetno komunicirati s partnerom.
           • Radionice upravljanja ljutnjom (za mladiće) – kako prepoznati vlastitu ljutnju, koji su njihovi „okidači“ i kako ih na adekvatan način kontrolirati, kako prepoznati što prethodi eskalaciji ljutnje.
           • Edukativne aktivnosti za stručnjake– svake godine organizirati ćemo edukacije za stručnjake koje rade s Romima s ciljem razvoja njihovih kompetencija.

LINKOVI NA BROŠURE:

 1. REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE, TRUDNOĆA I BABINJE
 2. RODITELJSTVO I RANI RAZVOJ DJETETA
 3. TRAŽENJE POSLA I SAMOZAPOŠLJAVANJE
 4. DIJETE I IGRA
 5. SAMOPREGLED DOJKI

LETAK ZA KORISNIKE:

 1. LETAK AKTINOSTI ZA DJECU I RODITELJE- Životne vještine za mlade Rome- drugačija budućnost
 2. LETAK DIJETE I IGRA – ŽVZMR – drugačija budućnost
 3. LETAK AKTIVNOSTI ZA MLADE – Životne vještine za mlade Rome- drugačija budućnost

 

KORISNICI:

U projekt ćemo uključiti pripadnike romske nacionalne manjine iz 3 dobne skupine s područja Sisačko-moslavačke županije i Varaždinske županije, posebno područje u nadležnosti Centra za socijalnu skrb Kutina i s područja Varaždinske županije posebno područje u nadležnosti CZSS Varaždin. U projektu će sudjelovati podjednak broj muškaraca i žena.

 

PARTNERI:

 • Centar za socijalnu skrb Kutina
 • Centar za socijalnu skrb Varaždin

SURADNICI:

 • Osnovna škola Mate Lovraka, Kutina
 • Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica
 • Kuća ljubavi

 

KONTAKT OSOBA:

Vesna Totić – Koordinatorica projekta
E-mail: vesna.totic@ti-si-sunce.hr
Mob. 092/1710-140

 

 

 

 

2021. – 2023. godina:

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike : “Životne vještine za mlade Rome- drugačija budućnost – Sisačko-moslavačka županija”, period od 1.09.2021. do 31.08.2023. godine

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike : “Životne vještine za mlade Rome- drugačija budućnost – Varaždinska županija”, period od 1.09.2021. do 31.08.2023. godine

2020. – 2021- godina:

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike : “Životne vještine za mlade Rome- drugačija budućnost – – Sisačko-moslavačka županija”, period od 1.10.2020. do 31.10.2021. godine