ZAVRŠETAK PROJEKTA “SINERGIJA ODRŽIVOG RAZVOJA I PODUZETNIČKE AKTIVNOSTI U ŠKOLSKIM KLUPAMA”

Projekt: „Sinergija održivog razvoja i poduzetničke aktivnosti u školskim klupama“ završava svoje putovanje. Surađivali smo s četiri osnovne i četiri srednje škole u Zagrebu, Sisku, Šibeniku i Vukovaru. Kako biste se i vi upoznali s onime što smo tijekom aktivnosti radili pogledajte naše video uratke na YouTube kanalu Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce.

Partneri i suradnici na projektu bili su: PRONI Centar za socijalno podučavanje, Osijek – kao izvoditelji aktivnosti u Vukovaru, Osnovna škola Mitnica, Vukovar, Ekonomska škola, Vukovar, Srednja škola Viktorovac, Sisak, Osnovna škola Galdovo, Sisak, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik, Osnovna škola Jurja Šižgorića, Šibenik, Osnovna škola Antuna Gustava Matoša, Zagreb i Prva gimnazija, Zagreb.

Tijekom godine dana uspješno smo proveli dva modula s osam radionica, dvije debate i pet filmoteka s učenicima te organizirali dvodnevnu konferenciju za nastavnike i stručne suradnike na temu: „Učimo o održivom razvoju – od vrtića do fakulteta”.

Učenici su projektnim aktivnostima razvijali poduzetničke vještine ali i kritičko mišljenje, spremnost na preuzimanje rizika u kontekstu stvaranja promjena u zajednici te inovativnost na društveno odgovoran način. Osim razvijanja poduzetničkih sposobnosti učenici su se upoznali i s proizvodnim procesom te vježbali kako na ekološki odgovoran način proizvesti određeni proizvod, uvidjeli koliki je utjecaj reklama i marketinga na prodaju proizvoda. Kako nema proizvodnje bez znanja o financijama učenike smo upoznali i s osnovama financija te smo radionice završili vježbanjem bontona u poslovnoj komunikaciji. Tijekom svih aktivnosti osnovna nit je bila zaštita okoliša, održivi razvoj i društveno odgovorno ponašanje. Radionicom „Od neupotrebljivosti do korisnosti“ učenici su uz mentoriranje produkt dizajnerice od neupotrebljivih predmeta ( plastike, tkanine, kutija, wc rola, čepova, limenki…) izradili nove uporabne predmete koje smo izložili u lokalnoj zajednici škola. Ukupno je sudjelovalo 320 učenika. U sklopu projekta izradili smo i Priručnik “Vježbanje poduzetništva – za nastavnike osnovnih i srednjih škola“.

Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Stajališta izražena u ovoj obavijesti isključiva su odgovornost Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.