Trešnjevka spremna za katastrofe?

Projekt “Jačanje kapaciteta Centra Sunce za lokalnu zajednicu- Sunce među nama (UP.04.2.1.11.0160)” pomaže lokalnoj zajednici u boljoj pripremi za krizne situacije.

Kako pravodobno pripremiti građane za potencijalne katastrofe poput potresa, poplava, industrijskih nesreća, ektremnih temperatura i epidemija/pandemija?

Kvalitetnu pripremu građana na tu temu započela je Udruga “Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce” koja je za svojevrsni pilot projekt odabrala Trešnjevku kao jedno od najgušće naseljenih zagrebačkih gradskih četvrti (prema zadnjem popisu stanovništva Trešnjevka jug ima 65.615 stanovnika, a Trešnjevka sjever 52.836 stanovnika).

Sunce će kroz projekt “Jačanje kapaciteta Centra Sunce za lokalnu zajednicu – Sunce među nama”, provesti organizaciju građana na lokalnoj razini s ciljem da ih bolje pripremi za potencijalne nesreće. Kroz ovaj projekt nastojat će dokazati ili odbaciti tezu da građani i te kako, na specifičan način, mogu pridonijeti ublažavanju posljedica katastrofe.

Odgovor na pitanje što i kako građani mogu učiniti u slučaju spomenutih nesreća, Sunce će nastojati dobiti tzv. mapiranjem potreba Trešnjevke zbog čega će s građanima provesti niz aktivnosti:

  • održavanje stručnih skupova,
  • provođenje istraživanjima,
  • okupljanje fokus grupa građana i zainteresiranih stranki radi detektianja potencijalnih kriznih situacija,
  • provođenjem ankete…

Nakon provedenih aktivnosti i ankete među građanima, Sunce će u javnost izaći s analizom potreba u slučaju spomenutih nesreća. Anketa će biti napravljena nakon navedenih aktivnosti i bit će dostupna Trešnjevčanima na web stranici Sunca i partnera (www.ti-si-sunce.hr; www.udruga-ozana.hr) i društvenim mrežama, u obliku linka te u papirnatoj verziji. Osigurat će i dostupnu stručnu pomoć za građane u vezi potencijalnih poteškoća prilikom ispunjavanja upitnika te odgovarati na njihove dodatne upite.

U današnjem svijetu, teme katastrofa u visoko naseljenim područjima i uvježbane reakcije opće javnosti/građana su izrazito važne, ali često nezanimljive većini ljudi, sve dok se ne dogodi nesreća. Jednom kada se dogode potres ili poplava, svima su u fokusu, ali je u pravilu za kvalitetno pripremljene reakcije već kasno.

Stoga Sunce želi potaknuti lokalnu zajednicu na aktivnosti i rad na preventivi i boljoj pripremi za potencijalne nesreće kroz edukaciju i savjetovanje. Cilj je da na kraju projekta lokalna zajednica bude bolje informirana, svjesnija i spremnija na reakcije prilikom potencijalnih katastrofa.
Pozivaju stoga sve zainteresirane građane Trešnjevke da se uključe u projekt i pomognu im u stvaranju sigurnije i bolje pripremljene lokalne zajednice.

Udruga Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce postoji već osamnaest godina i svojim aktivnostima i projektima posvećena je povećanju kvalitete života s naglaskom na sve aspekte zdravlja pojedinca, privatnih osoba i zaposlenika te obitelji tijekom čitavog životnog razdoblja.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt je sufinanciralo Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj objave isklučiva je odgovornost Centra Sunce.
Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
“Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr