Škola

Datum objave: 29.01.2020

DRAGI RODITELJI, želimo Vama i Vašem djetetu lijep početak nove stranice života. Polazak djeteta u školu je poseban trenutak! Važno je da ga tako i promatramo i da ga zajedno sa djetetom pripremamo i slavimo. Upis u osnovnu školu predstavlja prekretnicu za Vaše dijete, a također i za Vas. Osobito ako je to Vaš prvi prvašić! Međutim, ako ste imali već nekoliko prvašića, onda dobro znate da je kretanje u školu drugog djeteta i novi izazov. Taj izazov može biti pun vašeg zajedničkog uzbuđenja i radosti. Može biti i bolan i težak. Dobra vijest je da to uveliko ovisi o Vama, dragi roditelji.

U nastavku Vam darujemo upute koje će Vašem djetetu omogućiti lakšu i radosniju pripremu za polazak škole. Preporučamo da ih primjenjujete tijekom ljeta, kako bi dijete na jesen bilo spremno za nove izazove i radosti škole.

  • RAZGOVARAJTE O ŠKOLI – pričajte sa djetetom o lijepim trenutcima koji ga u školi očekuju. Pripremite dijete i za to da neće uvijek biti lako, ali naglasak obavezno stavite na lijepe i ugodne događaje.
  • VJERUJTE U DIJETE – pokažite i recite djetetu da znate da će se snaći i da imate povjerenja u njujega
  • ODVEDITE DIJETE U ŠKOLSKO DVORIŠTE – prošetajte oko škole, sjednite na klupicu, zavirite kroz prozor, pričajte o tome što vidite sa radoznalošću i radošću
  • DOZVOLITE DA VAM POKAŽE OSJEĆAJE – dobro je da Vam dijete pokaže ako je uplašeno, veselo, tužno, ako joj/mu je teško… Prvo pokažite razumijevanje i da prihvaćate osjećaj koji pokazuje, a tek poslije svakako ohrabrite dijete.
  • NE PLAČITE PRED DJETETOM U VEZI ŠKOLE –   može pomisliti da je škola nešto strašno. (Inače je pokazivanje osjećaja pred djetetom važno i potrebno, kao i iskreno objašnjenje kako se osjećamo i što se dogodilo. Tako dijete uči od roditelja da su svi osjećaji važni i u redu i da je u redu pokazivati osjećaje. Plakanje u vezi odlaska djeteta u školu je drugačije, jer se dijete može uplašiti škole, a to može imati nepoželjne posljedice za djetetov osjećaj i uspjeh u školi)
  • OMOGUĆITE DJETETU DA SE DRUŽI SA DRUGOM DJECOM PRIJE POLASKA U ŠKOLU – Odlazak u školu je za dijete velika promjena.   U tu promjenu često ulazi i upoznavanje i okruženost većim brojem djece nego do sada. Zato je važno da se prije polaska u školu, osobito ako nije išlo u vrtić, dijete druži, razgovara i igra sa vršnjacima i grupama vršnjaka. Neka upozna još nekog od svojih budućih prijatelja iz razreda. Također, omogućite djetetu da ne bude stalno uz Vas, kako ne bi imalo poteškoća odvajanja od Vas pri odlasku u školu. Neka ponekad bude bez Vas sa bakom, rođacima i drugim odraslima kojima vjerujete.
  • PRIČAJTE SA UČITELJICOM   i drugim djelatnicima kada dijete krene u školu   – tako će dijete vidjeti da učiteljici i djelatnicima škole vjerujete i da se lijepo slažete, pa će i Vaše dijete imati povjerenja u učiteljicu i školu.
  • NE GOVORITE RUŽNO O UČITELJICAMA, ŠKOLI I NJENIM DRUGIM DJELATNICIMA – dijete će preuzeti Vaš stav i može se još više bojati.
  • AKO DIJETE PLAČE ILI ODBIJA ŠKOLU – NE ODUSTAJTE! Nastavite koristiti već navedene upute. •  Bit će još gore ako odustanete. •  Budite uporni.
  • POMOZITE DJETETU DA STEKNE RADNE NAVIKE I DA REDOVITO PIŠE ZADAĆU I UČI – Vrlo je važno da dijete razvije radne navike od prvog razreda, tada će mu učenje u kasnijoj dobi biti prirodno i redovno.

Važno je da ne vršite pritisak na dijete, da ga ne kritizirate, ne uspoređujete i ne omalovažavate. Riječi «kako to ne možeš», «ništa ne možeš sam/-a», «smotan/-a si» «kako si to nacrtao» i slično mogu razviti u djeteta nisko samopouzdanje, a mogu ga i odbiti od škole i učenja. Ohrabrujte ga, potičite i skrbite za dijete! Ako ne želi učiti dogovorite se do kada će se igrati i odmarati, a zatim u dogovoreno vrijeme ozbiljno i dosljedno očekujte da uči i obavi zadatke. Bez ruganja, bez pritiska, omalovažavanja i vike, samo mu pomozite da kroz vaš pogled, ozbiljan i miran ton glasa ozbiljno shvati obaveze. Ovisno o dogovoru sa učiteljicom pomozite mu u učenju, ali ne pišite zadaće umjesto djeteta. To šteti njegovom samopouzdanju, radnim navikama i školskom uspjehu.

Dragi roditelji, znamo da roditeljski posao nije lak. Često se roditelji nalaze u brojnim dilemama ili nisu sigurni kako postupiti. Ukoliko budete željeli porazgovarati i čuti savjet vezano uz školu ili druga područja života vašeg djeteta, preporučamo da se obratite učiteljici i pedagoginji ili socijalnoj pedagoginji škole.