Mario Stanić, Vlado Šola, te paraolimpijci Anđela Mužinić i Kristijan Vincetić ambasadori sportskih programa za djecu s teškoćama u razvoju

Datum objave: 25.01.2020

POVODOM 15. GODINA CENTRA SUNCE

Mario Stanić i Vlado Šola ambasadori sportskih programa za djecu s teškoćama u razvoju
&

Paraolimpijci Anđela Mužinić i Kristijan Vincetić ambasadori 7. sportskog natjecanja za djecu s teškoćama u razvoju “Naše pravo na sport”

Povodom 15. rođendana Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni ambasadori sportskih programa, proslavljeni sportaši, bivši nogometni reprezentativac Mario Stanić, legendarni hrvatski rukometni vratar Vlado Šola te paraolimpijci Anđela Mužinić i Kristijan Vincetić.

Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce svojim aktivnostima i projektima posvećen je povećanju kvalitete života ljudi koristeći pri tome multidisciplinaran pristup s naglaskom na sve aspekte zdravlja pojedinaca, privatnih osoba, tijekom svih životnih doba, kao i organizacija i skupina. Korisnici su pripadnici marginaliziranih ili socijalno osjetljivih skupina, kao što su djeca, djeca i mladi s teškoćama u razvoju, mladi, obitelji, obitelji s djecom ili mladima s teškoćama u razvoju, starije osobe, osobe slabijeg imovinskog stanja, kao i radno sposobno i aktivno stanovništvo, nezaposleni, poduzetnici, poslovne organizacije i drugi.

Centar Sunce doprinosi svojim programima koji podržavaju razvoj djece s teškoćama u razvoju te provodi inovativne programe u ovom području u Republici Hrvatskoj.

Predstavljeni program univerzalne sportske škole „Moje pravo na igru i sport“ kontinuirano se provodi od 2012. godine s ciljem da se djeci s teškoćama u razvoju omogući jačanje psihofizičkih i kognitivnih sposobnosti, što će im pomoći u razvijanju socijalnih vještina i nošenju sa svakodnevnim životnim situacijama. Namijenjen je djeci u dobi od 4 do 21 godine koja se kroz igru i druženju s vršnjacima i asistentima, volonterima, rastu i razvijaju.

U sklopu programa svake se godine u studenom provodi natjecanje „Naše pravo na sport” za djecu s teškoćama u razvoju iz cijele Hrvatske i do sada je održano šest ovakvih natjecanja. Ove godine ono će biti organizirano u partnerstvu sa Zagrebačkim sportskim savezom osoba s invaliditetom. Do sada je natjecanje imalo šest disciplina, dok će ove godine ono biti uvećano za još tri: rukomet, nogomet i stolni tenis. Ambasadori ovogodišnjeg natjecanja su paraolimpijci, stolnotenisačica Anđela Mužinić i plivač Kristijan Vincetić,

„Čast mi je što sam dobio poziv biti ambasador ovakvog natjecanje. To je poziv koji se ne odbija. Već sam prošle godine imao priliku biti na plivačkom natjecanju u sklopu „Naše pravo na sport”, gdje sam uživao gledajući djecu kako se natječu. Osjetio se onaj pravi sportski duh, gdje nije bilo važno koje si mjesto osvojio, nego da si sudjelovao”, izjavio je Kristijan Vincetić ambasador natjecanja „Naše pravo na sport”.

 Veliki novitet u programu su specijalizirani programi rukometa i nogometa. Početkom ožujka svijetlo dana ugledao je program „Moje pravo na rukomet”, rukomet za djecu i mlade s teškoćama u razvoju pod vodstvom bivše rukometne reprezentativke Maide Arslanagić.

 „ Moja želja i cilj je potaknuti klubove diljem Hrvatske da pokrenu sekcije za djecu s teškoćama u razvoju unutar svojih klubova te im na taj način pruže dodatne mogućnosti u kreiranju vlastitog slobodnog vremena,” izjavila je Maida Arslanagić.