MALI INTERVJU – MIRO GAVRAN – 1. dio

Miro Gavran – jedan od najpoznatijih hrvatskih romanopisaca u sklopu projekta “MOJE PRAVO NA POKRET GOVOR I ČITANJE – odgovorio je na naša pitanja o VAŽNOSTI ČITANJA u MALOM INTERVJUU – 1 dio.:

POGLEDAJTE VIDEO INTERVJU 1.dio:

1. Važnost čitanja za Vas?
– Čovjek koji čita sretniji je , ispunjeniji i mudriji od onoga koji ne čita. Čitanje je iznimno važno u formiranju svake osobe. Čitanje je za mene užitak, a neosjetno kroz taj užitak stječemo i nova znanja.

2. Sjećate li se svoje prve slikovnice ili knjige koju ste čitali?
– Sjećam se da je bio u pitanju neki dvorac i priča o princu i princezi…sve drugo je maglovito, tako da se ne uspijevam prisjetiti niti priče niti imena autora, ali znam da su me ti crteži i ta priča odnijeli u neki neobičan svijet.

3. S kime ste čitali najradije kad ste bili mali?
– Moja sestra Renata i moj brat Petar su stariji od mene, a oni su znali čitati svome „malom bratu“ dok ja još nisam znao slova. A brat mi je znao prepričavati priče i knjige koje je on pročitao.

4. U pročitanim književnim dijelima što je na Vas osobno ostavilo najjači utjecaj?
– U mladosti su mi bili najdojmljiviji neobični junaci: Tom Sawyer i Pero Kvržica, a i Pipi Duga Čarapa. Naravno, kako tada ,tako i danas, od romana očekujem zanimljivu fabulu i putovanje u svjetove različite od onoga u kome živim.

5. Kako biste Vi potaknuli djecu na čitanje, kratka motivacijska poruka.
– Djeca uče imitacijom. Vide li djeca majku i oca kako čitaju i oni će početi čitati. Ne vjerujem u motivacijske govore ljudi koji sami ne provode ono za što se zauzimaju. Važno je da su djeca u ranom djetinjstvu okružena slikovnicama i knjigama, te da vide da je čitanje sastavni dio života njihovih roditelja.

Nastavak intervjua – USKORO!!!

BIOGRAFIJA:

  • Miro Gavran je hrvatski suvremeni romanopisac, dramatičar i pisac za mlade, rođen 1961. u Gornjoj Trnavi.
  • Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu i debitirao je s dramom “Kreontova Antigona” u Dramskom kazalištu Gavella.
  • Radi kao profesionalni kazališni i prozni pisac, utemeljivši Teatar GAVRAN 2002. Njegova djela bazirana su na izboru likova iz događajne povijesti, kronikalnom stilu i rekonstrukciji glavnih likova. Neki od njegovih poznatih naslova su “Poncije Pilat”, “Judita”, “Krstitelj”, “Kako je tata osvojio mamu”.
  • Prema njegovim komedijama i dramama nastalo je preko 300 kazališnih predstava.
  • Dobitnik je brojnih književnih i znanstvenih nagrada, a njegova djela su prevedena na više od 30 jezika. Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ruske akademije književnosti.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce.
Za više o EU i ESF fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr