Iz prve ruke: Radionice projekta “Moje pravo na pokret, govor i čitanje”

Dragi čitatelji, u ovoj ćemo se objavi dublje zaroniti u radionice koje su se odvijale u sklopu nevjerojatnog projekta “Moje pravo na pokret, govor i čitanje”, koji je trajao od prosinca 2022. do svibnja 2023. godine. Ovaj projekt osmišljen je da bude pravi festival aktivnosti, kreativnosti i učenja za djecu s i bez teškoća u razvoju, a mi smo ovdje da vas provozamo kroz njegovu srž.

Radionice Hrvoja Belušića: Kretanje, govor, čitanje

Voditelj radionice, Hrvoje Belušić, integrirao je multidisciplinarni pristup kroz svoje radionice, stvarajući simbiozu između kineziologije, govornog aparata i socijalne pedagogije. Kroz vježbe pokreta, vježbe govora, čitanja i modeliranje rukama, djeca su bila potaknuta na stimulaciju razvoja mozga i stvaranje novih živčanih puteva.

Od kineziološkog sadržaja koristile su se vježbe u mjestu i kretanju kojima su jačani mišići tijela, potican razvoj koordinacije i ravnoteže te utjecano na ritam i senzornu integraciju. Takav pristup pomogao je djeci razviti kinestetički osjećaj i koordinaciju pokreta, sve dok su se kroz interakciju i zabavu upuštali u svijet pokreta i komunikacije.

Radionice Lucije Ujdenica: Aktiviranje tijela, govora i čitanja

Lucija Ujdenica, druga voditeljica radionica, fokusirala se na aktivaciju čitavog tijela, poticanje razvoja govora i razvijanje predčitalačkih i čitalačkih vještina, sve kroz igru i zabavne, kreativne aktivnosti. Korisnici su, zajedno s Lucijom, postali aktivni sukreatori programa. Svaka aktivnost bila je visoko individualizirana i prilagođena osobnim potrebama, snagama i ograničenjima svakog pojedinog djeteta.

Kroz igru, strpljenje i podršku stručnjaka, svako dijete je imalo priliku uvježbavati govor i razvijati predčitalačke i čitalačke vještine, svatko u svom ritmu i tempu.

Zaključak

Ove radionice bile su prilika da djeca, bez obzira na svoje teškoće, pokažu svoj pravi potencijal, osjete radost pokreta, izraze se kroz govor, prošire horizonte kroz čitanje i – što je najvažnije – zabave se!

Svaka je radionica bila pažljivo osmišljena s naglaskom na individualizaciju, poštovanje i poticanje svakog djeteta da ostvari svoj puni potencijal.

Uz snimke koje ćete vidjeti u priloženom videu, možete osjetiti dinamiku, radost i energiju koja se mogla osjetiti tijekom ovih radionica. Djeca su se smijala, učila, kretala i stvarala, postavljajući temelje za svoj budući razvoj, a sve to zahvaljujući stručnosti i posvećenosti naših voditelja radionica, Hrvoja Belušića i Lucije Ujdenice.

Projekt “Moje pravo na pokret, govor i čitanje” bio je putovanje ispunjeno otkrivanjima, učenjem i radošću. Svjedočeći napretku svakog djeteta, svjedočimo snazi inovativnih i prilagodljivih pristupa u edukaciji. Kroz ovaj projekt, vidimo kako pravilno usmjereni napori mogu osloboditi potencijal svakog djeteta, neovisno o njegovim teškoćama.

Nadamo se da ćete uživati u videozapisu i da će vam ovaj članak pomoći bolje razumjeti rad i misiju ovog izvanrednog projekta. Neka vas inspirira radost, entuzijazam i predanost koju su djeca pokazala tijekom ovih radionica, kao podsjetnik na moć pokreta, govora i čitanja

VIDEO O RADIONICAMA S DJECOM – PRIMJER RADIONICE 2.5.2023.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ministarstvo kulture i medija.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce.
Stajališta izražena u ovom programu isključiva su odgovornost Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce i ne odražavaju nužno stajalište Ministarstva kulture i medija.
Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr