26. lipnja – Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Datum objave: 29.01.2020

OVISNOST MODERNOG DOBA – OVISNOST O KOMPJUTERU I INTERNETU

“Kad sam opazila da to postaje ozbiljno, pokušali smo ga odvojiti od računala isključivanjem interneta, no tada bi izgubio kontrolu, prijeteći da će se odseliti ili učiniti ono najgore. Budući da je odbijao svaki pokušaj stručne pomoći, morala sam poduzeti najteži korak u svom životu i – odvesti ga na liječenje u pratnji policije. Dok sam gledala kako ga prisilno odvode, jer se tome opirao, srušio mi se cijeli svijet” – ispričala je majka 14-godišnjeg dječaka koji se u Zagrebačkoj dječjoj psihijatrijskoj bolnici liječi od ovisnosti o kompjuteru.

(preuzeto s portala: http://www.jutarnji.hr/-moje-je-dijete-na-lijecenje-morala-odvesti-policija-/252256/)

Većina roditelja strepi od činjenice da bi im dijete moglo upasti u težak svijet ovisnosti, strahujući pritom od ovisnosti o alkoholu, drogama i cigaretama. Nerijetko zaboravljajući da je naše već predškolsko dijete svakodnevno u doticaju s kompjuterom koje može stvoriti različite oblike ovisnosti kao što su ovisnost o kompjuterskim igricama, internetu, Facebooku i sl. Neki roditelji smatraju da je vrijeme provedeno za kompjuterom manje opasno  od vremena koje dijete može provesti u lošem društvu svojih vršnjaka koji pokazuju neke neadekvatne obrasce ponašanja poput konzumacije alkohola ili cigareta. Roditelji koji imaju ovakav stav nerijetko misle kako, kada je dijete kod kuće za kompjuterom, barem znaju da mu se ništa loše ne može dogoditi, ali stvarnost je potpuno drugačija. Za razliku od drugih vrsta ovisnosti u kojima možete izbjeći izvor ovisnosti, korištenje kompjutera postalo je dio naše svakodnevnice i u školi, ali i u obiteljskom okruženju.

Jedno američko istraživanje na uzorku od oko 2 000 djece pokazalo je kako je jedno od deset igrača uistinu i ovisno, a također su zabrinjavajući i podaci istraživanja koja su provedena na učenicima u hrvatskim školama. Ta istraživanja pokazuju da svaki peti učenik za računalom na dan provede tri i više sati, a pred televizijom 1 100 sati godišnje.

Opasnost izloženosti djeteta kompjuterskim igricama roditeljima je često teško uočiti jer tako dobiju malo mira za sebe nakon napornog radnog dana. Naime, roditelji rade sve više, rijetko su kod kuće, a kada dođu, umorni su i neraspoloženi za komunikaciju s djecom. Čini im se najjednostavnije kupiti djetetu računalo, ne shvaćajući da mu zapravo treba ljubavi i pažnje. Kupujući televizor, mobitel i računalo, djetetu kupuju privid obiteljskog mira: roditelji gledaju televiziju, a dijete je u svojoj sobi. Međutim, to je iskrivljena obiteljska slika koja nažalost za dijete može imati ružne posljedice.

Neke od tih posljedica mogu biti socijalna izolacija od društva vršnjaka, nedovoljno razvijene komunikacijske vještine, sniženo samopoštovanje i samopouzdanje te činjenica da djeca koja pokazuju ovisnost o računalu pokazuju i nisku sposobnost kontrole impulsa što se može vidjeti po njihovoj agresivnosti ukoliko im se spriječi trenutno zadovoljavanje njihove potrebe. Iako su podaci dobiveni istraživanjima zabrinjavajući, ovisnost o kompjuteru još uvijek nije dobilo odgovarajuću definiciju. Ovisnost o kompjutorskim igricama ne postoji kao službena dijagnoza kao kad je u pitanju npr. kockanje, alkoholizam ili ovisnost o drogama. No, sigurno je da djeca i mladi sve više vremena provode za kompjuterom i da se to odražava na njihovo ponašanje. Danas već postoje istraživanja koja pokazuju da kompjutorske igrice izazivaju fizičku i psihološku ovisnost koja ometa pojedince u svakodnevnom funkcioniranju.

Neki od simptoma koji mogu upućivati da vaše dijete ima ovu vrstu ovisnosti su:

 • tendinitis (bol tetiva) u ručnim zglobovima
 • bolovi u vratu
 • depresija
 • promjene raspoloženja
 • ispadi ljutnje ako roditelj prekine ili ograniči dijete u igranju
 • izbjegavanje normalnog druženja i aktivnosti s prijateljima
 • preferiranje da vrijeme provodi radije u svojoj sobi nego s obitelji
 • slabljenje uspjeha u školi i slaba pažnja tijekom nastave
 • laganje o dužini provedenog vremena na internetu ili za kompjuterom

Kako biste prevenirali pojavu ove vrste ovisnosti kod djeteta i naučili ga odgovornom korištenju istog bitno je da:

 • definirate duljinu vremena koje će dijete provoditi za kompjuterom
 • naučite vještinu komuniciranja s vašim djetetom da bi se dijete osjetilo voljenim i poštovanim
 • postavite ograničenja na korištenje kompjutera
 • kompjuter postavite na prometno mjesto u domu – ne iza zatvorenih ili zaključanih vrata, jer tako možete s vremena na vrijeme obratiti pažnju na to što dijete pretražuje po internetu, ali mu se možete ponekad i pridružiti u igranju!