2. STRUČNI SKUP – 24.02.2023 – Smanjenje rizika i spremnost za potres na razini lokalne zajednice

Održan 2.stručni skup „Smanjenje rizika i spremnost za potres na razini lokalne zajednice“

„Smanjenje rizika i spremnost za potres na razini lokalne zajednice“ tema je 2. stručnog skupa koji je održan u petak u Zagrebu u organizaciji Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce. Kako se građani trebaju ponašati u ekstremnim kriznim situacijama poput potresa, poplava, nuklearnih katastrofa?

Koliko dobro trebamo poznavati svoje sugrađane i lokalnu zajednicu da bi znali što im treba i kako im pomoći? Kako u nesreći možemo primjereno pomoći jedni drugima na razini stambene zgrade, ulice ili gradske četvrti, a da istodobno zbog panike i straha nehotice ne ugrozimo rad dobro organiziranih interventnih službi?

Odgovore na ta pitanja pokušali su dati sudionici stručnog skupa kojemu su se odazvali predstavnici Grada Zagreba – Odjel za sigurnost i prevenciju gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, vijećnik i član gradske četvrti Trešnjevka jug, DVD Jarun, Javna vatrogasna postrojba Zagreb, Dom zdravlja Zagreb – zapad, Hrvatski centar za potresno inženjerstvo i dr.

Kristina Martinović – predstavnica grada Zagreba, voditeljica EU projekta „Potresni rizik grada Zagreba” i voditeljica Odjela za sigurnost i prevenciju, pohvalila je nastojanja Centra Sunce da pomognu građanima razmijenivši iskustva s kojima se susrela tijekom zagrebačkog i petrinjskog potresa.

Svjesni posljedica katastrofa koje uzrokuju golemu materijalnu štetu i ugrožavaju živote, u Centru za edukaciju i savjetovanje Sunce provode anketu o potrebama građana Trešnjevke u kriznim situacijama, kako bi mapiranje Trešnjevke poslužilo kao model koji se sutra može primijeniti u cijeloj Hrvatskoj. Trešnjevka je odabrana kao najgušće naseljena gradska četvrt Zagreba, zbog gustoće naseljenosti je vrlo rizično područje za stradavanje u slučaju velikih nesreća poput potresa, poplava, ekstremne temperature, industrijskih nesreća te pandemija i epidemija. Cilj ankete je prikupiti mišljenje građana kako bi se lokalna zajednica bolje pripremila za eventualne katastrofe, a svi zainteresirani anketu mogu ispuniti na ovom linku: ANKETA

S obzirom na to da je potrebno dalje unaprjeđivati sustav reagiranja u slučajevima kriza,  Centar Sunce planira provesti mapiranje potreba i usluga lokalne zajednice za upravljanje kriznim situacijama na području gradske četvrti Trešnjevka sjever i jug i pružiti neformalnu potporu Planu civilne zaštite Zagreba izradom Priručnika za jačanje otpornosti osjetljivih skupina i Neformalnog programa za upravljanje katastrofama i mobilizaciju vanjskih volontera na temelju podataka prikupljenih putem ankete i fokus grupa od samih građana.

Stručni skup je dio aktivnosti u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta Centra Sunce za lokalnu zajednicu – Sunce među nama“ (UP.04.2.1.11.0160) koji je sufinanciran u sklopu programa Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice. Projekt se provodi od 19. travnja do 19. listopada 2023. na području Grada Zagreba, financiran je sredstvima Europske unija iz Europskog socijalnog fonda, te sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

VIDEO REPORTAŽA HRT4 – Hrvatska Danas 24.2.2023. – 18:00 h + ANKETA:

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra Sunce.

Stajališta izražena u ovoj objavi iskjučiva su odgovornost Centra sunce i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.