Zvukoterapija – radionice za djecu s teškoćama u razvoju

Naziv projekta: Obitelj danas za buduće sutra

Finanacira: Grad Zagreb

Trajanje projekta: 1.10.2023-30.4.2024.

Nositelj projekta: Udruga Ozana, Ulica grada Vukovara 235

Partner:  Centar Sunce, Albaharijeva 2 (Kontakt Božica Križanić, mob: 092 1710 140)

 

OPUŠTAJUĆE ANTISTRES METODE UZ ZVUKOTERAPIJU ZA RODITELJE TE DJECU I ODRASLE S TEŠKOĆAMA

Rezultati

Jačanje mentalnog zdravlja roditelja i njihove djece. Prevencija moguće štete nastale kontinuiranim stresom zbog brige i skrbi. Obitelji osnažene i povezanije, lakše i uspješnije funkcioniranje u socijalnoj okolini. Radionice će se provoditi s djecom te mladim i odraslim osobama s invaliditetom te njihovim roditeljima. 5x za osobe (djecu)  s teškoćama  do 5 korisnika (Centar Sunce) i 5x za 15 osoba s intelektualnim teškoćama (Ozana)  i 3x za 4 roditelja osoba s teškoćama

Nositelj

Silvia Tomić Bilan, dipl. pedagog i sociolog, praktičar Peter Hess zvučne metode, ekspert KliK-Peter Hess zvučne pedagogije.

Termini zvukoterapije za djecu s teškoćama u razvoju iz Centra Sunce: četvrtkom u 19 sati, od 1.02.2024. do 29.02.2024. godine

Adresa održavanja: Ulica grada Vukovara 235, Zagreb

Broj radionica: 5 radionica (pet četvrtaka za redom) za djecu iz Centra Sunce

Prijave: info@ti-si-sunce.hr 

 

Metode rada:

Primjena „Peter Hess“ zdjela u radu s korisnicima, vježbe disanja, elementi progresivne mišićne relaksacije. Opuštajuće antistres metode. Grupni rad, interaktivne radionice.

O „Peter Hess“ metodi – primjena zvuka u terapijske svrhe

Primjena zvuka u terapijske svrhe polazi od premise da je Svijet  zvuk, a zvuk je vibracija koja se širi zrakom (mehanički val frekvencija od 16Hz do 20KHz- to je raspon koji čuje ljudsko uho.).

Kod primjene zvuka u terapijske svrhe koristimo Peter Hess terapeutske zvučne zdjele, koje prvenstveno  koristimo, zbog njihovog iznimno vibracijskog svojstva  prilikom izvođenja zvučne masaže,  a potom kod zvučne kupke, zvučnoj pedagogiji i prevenciji zdravlja.

Za razliku od klasičnih instrumenta , zvuk zvučne zdjele ne predstavlja egzaktan niz harmonijskih  nad tonova (osnovni ton + nad tonovi=višekratnici frekvencija osnovnog ton). Zvuk zvučnih zdjela  „nije harmoničan“ tu  se radi o kombinaciji šuma i harmonijskih zvukova.

Kod primjene zvuka u terapijske svrhe koristimo kombinaciju zvučnih zdjela  i to: Zdjeličnu (106-935Hz) , Srčanu( 207-1180Hz); Univerzalna ( 104-2800Hz).

Tijekom slušanja zvučnih zdjela, zvuk se preko vanjskog, potom unutarnjeg uha prenosi preko slušnog živca  koji šalje živčani impuls u mozak i gdje aktivira  obrasce u pojedinim područjima mozga (Auditivni korteks), sto ima za  cilj  da različitim zvučnim zdjelama aktiviramo i stimuliramo različite snopove  živčanih stanica.

Zvučne zdjele doživljavamo i taktilno. Preko kože i dodira dolazi do percipiranja zvuka koji se putem osjetilnog živčanog impulsa prenose preko mozga do somato-senzornog korteksa s ciljem poboljšanja samoopažanja i tjelesne percepcije- fokusiranja na trenutak. Tijelo je naš glavni kontaktni medij za unutarnji  i vanjski svijet , te njime opažamo podražaje i impulse, primamo važne signale te komuniciramo.

Program koji se provodi u udruzi obuhvaća elemente zvučne pedagogije u svrhu ostvarivanja zvučne komunikacije gdje se članove kroz igru i učenje osjetilima upoznaje sa elementima zvučne metode.  Kroz igru i učenje možemo potaknuti i unaprijediti razvoj kognitivnih i emocionalnih  sposobnosti kod djece. Djelovati  na senzibilizaciju, podizanje svijesti, potaknuti i osnažiti samopouzdanje te ojačati osnovne vještine koje su potrebne za percepciju, učenje i rješavanje problema.

Fizičke vibracije zvučnih zdjela stvaraju vibro –taktilne  podražaje koji se mogu koristiti za specifične stimulacije. Slušno  podražavanje harmoničnim zvukovima opušta i smanjuje stres te omogućuje cjelovit doživljaj tijela. Važnost opuštanja, čija je primarna svrha ove metode je  mnogobrojna. Budući da zvuk zvučnih zdjela uvodi osobu u jedan meditativan proces, tijelo ulazi u proces regeneracije, aktivira se dio :

-limbičkog susava (amigdala) koji je odgovoran za emocije,

-zatim hipokampus- emocije i pamćenje,

-prednji cingularni korteks- pažnja i budnost,

-hipotalamus i srednji mozak- za vegetativna stanja.

Fiziološke karakteristike opuštanja: -utječe na Neuromuskularni sustav, Kardivaskularni, Respiratorni, Središnji živčani sustav( povećanje Alfa i Theta valova) , metabolizam ( razina šećera, kolesterol, kortizol).

Psihološka obilježja opuštanja: mentalna svježina, povećanje pažnje i budnosti, asocijativnog mišljenja, afektivna ravnodušnost, smanjuje se hiperaktivnost…

Benefiti zvučne terapije su mnogostruki od dubokog opuštanje i otpuštanja, do harmoniziranja  svake pojedine  tjelesne stanice te opće  regeneracije i revitalizacije. Dubinski djeluju  na tjelesne  strukture oslobađajući mišićnu napetost,   stimuliraju i ujednačavaju  lijevu i desnu moždanu polutku, opuštajući tijelo i aktiviranje parasimpatikusa.

 

Izravni korisnici  projekta

15 osoba s intelektualnim teškoćama dobi između 22-52 godina  (Ozana)

5 Djece s teškoćama u razvoju u dobi 4-18 godina  ( Centar Sunce)

4 Roditelja/ skrbnika dobi između 45 – 60 god  (Ozana)

1 volontera uključenih u realizaciju aktivnosti (Ozana)

Neizravni korisnici

8 Roditelja/ skrbnika osoba s teškoćama korisnika OZANE dobi između 45 – 85 godina

20 Rodbine, prijatelja korisnika OZANE, čl lokalne zajednice koji će indirektno biti upoznati sa dobrobiti provođenja programa

1 predstavnika medija