ZAVRŠEN PROJEKT „ŽIVOTNE VJEŠTINE ZA MLADE ROME”

Završen je projekt „Životne vještine za mlade Rome – drugačija budućnost“, finaciran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, za period od 1.10.2020. do 30.11.2021. godine

Cilj projekta je bio osigurati poticajno okružje za kvalitetniji život Roma na području Sisačko-moslavačke županije s naglaskom na njihovo osnaživanje za odgovorno roditeljstvo, zaštitu reproduktivnog zdravlja, prevenciju alkoholizma i nasilja te poticanje njihove veće zapošljivosti i boljeg upravljanju financijama. Aktivnosti koje smo proveli u sklopu projekta su:

  • Provedba tečaja za buduće roditelje
  • Škola za roditelje pod nazivom „Šansa za bolje roditeljstvo“
  • Aktivnost „Igranjem do zdravlja i smjeha“
  • Mobilno savjetovalište za reproduktivno zdravlje
  • Usluga „Paket za reproduktivno zdravlje“
  • Savjetovanje za profesionalni razvoj „Smjernice za bolju budućnost“ i Škola upravljanja financijama
  • Ciklus radionica „Što je u ljubavnim vezama prihvatljivo, a što nije“
  • Ciklus razvijam svoje talente
  • Radionice za upravljanje ljutnjom
  • Okrugli stol „Kako razvijati kvalitetne usluge u lokalnoj zajednici za poticanje uspjeha mladih Roma

Partneri i suradnici na projektu bili su: Centar za socijalnu skrb Kutina, Osnovna škola Mate Lovraka iz Kutine, Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica; Hotelijersko-turistička škola iz Zagreba, Kuća ljubavi iz Zagreba, Crveni križ Sisak, Klinička bolnica Merkur iz Zagreba, Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ iz Siska, Klinika za ženske bolesti i porode iz Zagreba, Klinička bolnica „Sveti Duh“ iz Zagreba i Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice iz Zagreba.

 

Tijekom godine uspješno smo proveli ciklus od sedam radionica o ljubavi, pet radionica o ljutnji, dvije radionice o talentima i  dvije radionice o upravljanju financijama s učenicima osnovnih škola. Djeca su tijekom ovih aktivnosti mogla steći bolji uvid o tome što ljubav je i što ona nije, isto tako što je to ljutnja i kako se pravilno nositi sa njom. Tijekom radionica o upravljanju financija djeca su mogla naučiti kako štedjeti i kako se opredijeliti jednoga dana za buduće zanimanje, a kroz radionicu o talentima mogli su osvijestiti svoje mogućnosti, zainteresiranost i kako im određena vlastita postignuća mogu pomoći u budućem odabiru zanimanja. Proveli smo četiri sportsko-kreativne radionice za djecu u Romskom naselju u Kutini gdje su djeca mogla naučiti kako kvalitetnije provoditi svoje slobodno vrijeme i  tijekom radionice razvili su svoje psihofizičke vještine te poboljšali svoju sliku o sebi.

Proveli smo sedam radionica za roditelje i tri radionice za buduće roditelje. Tijekom radionice za roditelje, roditelji su mogli naučiti kako kvalitetno razgovarati sa djecom, kako primjenjivati pojedine odgojne metode te kako prepoznati emocije kod djeteta. Budući roditelji tijekom edukacije upoznali su se sa aspektima roditeljstva, psihološkim aspektima trudnoće i pripreme za dolazak djeteta. U sklopu radionice za buduće roditelje poslali smo 70 brošura „Roditeljstvo i rani razvoj djeteta“ i „Reproduktivno zdravlje, trudnoća i babinje“ na odjele za ginekologiju i porodništvo na pet bolnica u gradu Zagrebu i Sisku.

Podijelili smo trideset paketa na području grada Kutine i Siska za pripadnike romske nacionalne manjine. Podijelili smo pedesetak prigodnih poklona za cijelu obitelj u Romskom naselju u Kutini. Izradili smo i tiskali promotivne letke. Napisali smo i izdali pet brošura ( „Roditeljstvo i rani razvoj djeteta“; „Traženje posla i samozapošljavanja“; Reproduktivno zdravlje , trudnoća i babinje“; Dijete i igra“ i „Samopregled dojki“ ).

 

 

 

 

 

 

 

Održali smo Online okrugli stol na temu “Kako razvijati kvalitetne usluge u lokalnoj zajednici za poticanje uspjeha mladih Roma“ za stručnjake različitih profila iz različitih institucija koji se bave problematikom romske nacionalne manjine sa ciljem umrežavanja stručnjaka i predlaganja novih rješenja i mogućnosti za poboljšanje kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine.

 

Tijekom projekta pokrenuli smo akciju „Doniraj, pomozi drugima“ sa ciljem veće senzibilizacije za ranjive skupine i jačanje socijalne kohezije. Posebnice je značajno što su se uključila djeca srednjoškolske dobi iz Hotelijersko-turističke škole iz Zagreba. Prikupljene su brojne higijenske potrepštine koje smo podijelili pripadnicima romske nacionalne manjine.

 

 

Projekt se nastavlja provoditi u Varaždinskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji u periodu od 1.09.2021. do 31.08.2023. godine uz financiranje Ministarstva rada, miro  vinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.