STRUČNI SKUP: PRIMJENA METODOLOGIJE “ČETIRI SOBE PROMJENE” U RADU S KLIJENTIMA – KAKO BITI PODRŠKA KLIJENTIMA PRED I U PROCESU PROMJENE

Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce pod vodstvom Tanje Prekodravac profesorice psihologije organizira stručni online skup na temu  „Primjena metodologije „Četiri sobe promjene“ u radu s klijentima – kako biti podrška klijentima pred i u procesu promjene“

Skup je namijenjen stručnjacima iz sustava socijalne skrbi, a održat će se putem Microsoft Teams-a u srijedu, 31.ožujka 2021. od 17 do 18:30 sati.

Program stručnog skupa se sastoji od 3 dijela:

  • Prikaz koncepta Četiri sobe promjene – zadovoljstvo, negacija, zbunjenost i inspiracija
  • Ilustracija simptoma klijentovog ponašanja ovisno o fazi u procesu promjene
  • Kako biti podrška klijentima pred i u procesu promjene

4 Rooms of Change — Where do you most like to live? – Right to Joy

Metodologija četiri sobe promjene u radu s klijentima  je jedan od najkorisnijih i najpraktičnijih psiholoških koncepata promjene koji opisuje kako pojedinci reagiraju u krizi, stresu te u razvoju i u svakodnevnom životu. Koncept se bavi promjenama, s onim što se događa u nekoj vrsti promjene i kako osoba sama može utjecati na proces promjene, preuzimajući odgovornost za svoje osjećaje i postupke.

Model je razvijen od strane švedskog psihologa Claesa Janssena, kao dio istraživanja dinamike promjena.

Četiri sobe® – ili četiri psihološka stanja uma – zadovoljstvo, autocenzura i negiranje, zbunjenost i sukobi te nadahnuće i obnova. Matrica četiri sobe promjene sastoji se od dvije sobe koje se opiru promjeni (zadovoljstvo i negacija) – jedna zbog toga što je osobi u stanju zadovoljstva ugodno i dobro, i nema potrebu za promjenom, a druga jer je u stanju negiranja problema i odbijanja promjene zbog nesigurnosti ili prihvaćanja rutine. Druge dvije sobe (zbunjenost i inspiracija) otvorene su za promjene jer u jednoj vlada takva klima i postoji želja za promjenom, a u drugoj jer traže izlaz iz takve situacije. U krizi svi se pomičemo iz zadovoljstva u negiranje problema te kroz zbunjenost do odustajanja koje otvara put prema želji za obnovom i razvojem. Navedena stanja vrijede kako za pojedince, tako i za sustave odnosno organizacije. Međutim, načini na koji se pojedinci i organizacije kreću kroz sobe su prilično različiti.

Ako želite čuti više o samoj metodi možete se prijaviti na stručni skup putem mail adrese vesna.totic@ti-si-sunce.hr ili na broj telefona 092 1710 140 (kontakt osoba Vesna Totić).

Sudjelovanje na stručnom skupu je besplatno i boduje se od strane Hrvatske komore socijalnih radnika s 5 bodova.

The Four Roomed House - Rhizome