Upis djece na program “Moje pravo na igru i sport”

Datum objave: 29.01.2020

O  B  A  V  I  J  E  S  T

 o upisu u sportsko-rekreacijski program „Moje pravo na igru i sport“ za djecu s teškoćama u razvoju do 25.01.2016. na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Projekt financira Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske.

I.    PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA UPIS

Program će se održavati na bazenu u Utrinama (Novi Zagreb) i u dvorani Albaharijeva 2 (Mjesna samouprava Knežija). Program je besplatan za svu djecu s teškoćama u razvoju i njihove roditelje.

Prijaviti možete djecu sa sljedećim teškoćama u razvoju:

  • autizam (blaži i srednji)
  • Downov sindrom
  • ADHD/ADD
  • blaži oblici cerebralne paralize
  • djeca s invaliditetom tj. u kolicima.

Roditelji ili skrbnici djece s teškoćama u razvoju te braća/sestre će moći sudjelovati na predavanjima, radionicama, edukaciji i u grupama podrške i/ili kao pomoćnici u sportskim programima i aktivnostima za djecu s teškoćama u razvoju, ovisno o interesima i željama.
Za sve dodatne informacije o projektu, kao i za prijavu djeteta na program, možete nas kontaktirati na e-mail ivo.anicic@ti-si-sunce.hr ili na broj mobitela 091/7311-397.

II.    OPIS PROGRAMA

Svrha projekta je omogućiti djeci s teškoćama u razvoju jednaku priliku za razvoj vlastitih psiho-fizičkih i razvojno-kreativnih potencijala kao i ostaloj djeci, no koja im je često uskraćena ili nedostupna. Želimo im pružiti priliku da rastu i razvijaju se kroz igru, sport i kreativno-razvojne programe koji će im omogućiti da se izraze kao cjelovite osobe, da se igraju, razvijaju i uživaju u bezbrižnom djetinjstvu. Naglasak u našim programima je na igri i druženju s vršnjacima i s asistentima-mentorima (volonterima) koji su pozitivni, podržavajući i strpljivi kako bismo kod djece stvorili osjećaj pripadanja grupi, ali i istaknuli vrijednost svakog djeteta ponaosob. Kroz igru i druženje postižemo trenažne učinke koji su predviđeni planom i programom za djecu s teškoćama u razvoju.

„Premala zastupljenost motoričkih aktivnosti ili njihovo potpuno odsustvo u odgoju i obrazovanju djece tijekom odrastanja ne može se u kasnijim razvojnim razdobljima nadoknaditi. Utjecaj motoričkih stimulusa na dijete tijekom rasta i sazrijevanja postepeno slabi. Nedovoljan broj motoričkih iskustava i prilika za sudjelovanje u motoričkim aktivnostima može usporiti kako motorički tako i intelektualni razvoj djeteta“ (Kelly 1985, Humphrey 1991).

U dobi od 5 do 10 godina (Univerzalna sportska škola) djeca usavršavaju i korigiraju (po potrebi) biotička motorička znanja (to su osnovna znanja potrebna za dobro funkcioniranje u životu; hodanje, trčanje, puzanje, penjanje, provlačenje, kotrljanje i kolutanje, visovi i upori, preskoci i saskoci i dr), ojačaju bazične sposobnosti (snagu, brzinu, izdržljivost, koordinaciju, fleksibilnost, agilnost i dr.) te nauče osnovne elemente iz nekoliko različitih sportova.

U dobi od 10 do 14 godina (Specijalizirana Sportska škola) djeca se više usmjeravaju u onaj sport za koji pokazuju najviše interesa, ali još uvijek se treba jačati bazične motoričke sposobnosti, tj. ojačati čitavo tijelo za buduće napore (kondicijska priprema). Gdje se nakon 14-e godine dijete usmjerava u jedan sport u kojem kreće uska specijalizacija (bilo za vrhunski sport, bilo za rekreativno bavljenje onim sportom u kojem dijete najviše uživa). Ove postavke sportske škole pokazale su se u svijetu kao najbolji program i koncept  za stvaranje vrhunskih sportaša, ali i za stvaranje aktivnih rekreativca za čitav život, jer se on ponajprije bazira na građenju zdravog, svestranog organizma sportaša/rekreativca spremnog na specijalizaciju nakon 14-e godine i dugovječan ostanak u vrhunskom sportu ili nastavak treniranja u amaterskom i rekreacijskom obliku. Prerana uska specijalizacija često rezultira sagorijevanjem sportaša u dobi od 16, 17 godina, dovodi do niza ozljeda i preranog završavanja sportske karijere. Zbog toga su Univerzalna i specijalizirana sportska škola dobar odgovor na ovu problematiku (Milanović, „Kondicijska priprema sportaša“, Međunarodno znanstveni stručni skup).

Osim toga, ovakav oblik sportske škole od najranije dobi kod djece s teškoćama u razvoju djeluje baš na razvoj i korekciju onih motoričko-funkcionalnih sposobnost koje su najslabije razvijene i stvara jednu osnovnu bazu za zdrav i vitalan život.

Više o programu na http://www.ti-si-sunce.hr/program/moje-pravo-na-igru-i-sport/.

III.    DOKUMENTI UZ ZAHTJEV ZA UPIS

Nakon što nas kontaktirate na našu e-mail adresu, poslat ćemo Vam  dokumente koje trebate ispuniti (ili ih možete skinuti na našoj web stranici) i koje nam možete poslati preko e-maila, preko pošte ili nam donijeti osobno u Centar „Sunce“, Albaharijeva 2, 10 000.

1)    Zahtjev za upis djeteta

2)    Upitnik za liječnika-specijalista ili pedijatra Vašeg djeteta, u kojem mora navesti povijest bolesti, kontraindicirajuće vježbe i potvrdu da se dijete može baviti rekreacijskim aktivnostima

3)    Fotokopija najnovijih nalaza specijalista/liječnika

IV.    UPIS

Djeca primljena slijedom ove obavijesti upisuju se u sportsko-rekreativni program „Moje pravo na igru i sport“ koji traje od 17. siječnja 2016. do 31. srpnja 2016. godine, s mogućnošću nastavka i u idućoj školskoj godini.