Sigurnost obiteljskog doma – udomiteljstvo

Datum objave: 21.12.2019

Sigurnost obiteljskog doma za svako dijete - aktivnosti i servisi za promicanje udomiteljstva i pružanje podrške udomiteljskim obiteljima

Slika preuzeta sa:

http://www.bankforeclosuressale.com/

 Trogodišnji program „Sigurnost obiteljskog doma za svako dijete – aktivnosti i servisi za promicanje udomiteljstva i pružanje podrške udomiteljskim obiteljima“ provodimo u partnerstvu sa Centrima za socijalnu skrb Zagreb, Zagrebačkom županijom – Ivanić Grad, Karlovačkom županijom i Krapinsko-zagorskom županijom.

Glavni cilj programa je razviti mrežu usluga u zajednici koje će doprinijeti prevenciji institucionalizacije djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi kroz promicanje udomiteljstva i razvoj servisa podrške udomiteljskim obiteljima.

Motivacijskim predavanjima i medijskom kampanjom „Pruži ljubav, pruži dom” promovirat ćemo udomiteljstvo i poticati osobe da postanu udomitelji, a sve s ciljem smanjenja broja djece u institucijama socijalne skrbi.

Jedan od važnih aspekata ovog programa je i povećanje broja udomitelja s visokom stručnom spremom. Naime, prema podacima različitih istraživanja koja su se bavila temom udomiteljstva u Hrvatskoj, utvrđeno je da je 52% udomitelja nižeg obrazovnog statusa, a 39% ih je sa završenom srednjom stručnom spremom. Sa završenom višom ili visokom školom ih je svega 6%. Ovaj podatak upućuje na potrebu povećanja broja udomitelja s visokom stručnom spremom.

U cilju deinstitucionalizacije, djeci je potrebno osigurati smještaj u obiteljima udomitelja, čiji se broj i kvaliteta trebaju povećati intenzivnim radom u području udomiteljstva u cilju uvažavanja i poštivanja dječjih prava (Jelavić i Žic-Grgat, 2005.).

U skladu s tim, osiguravamo podršku udomiteljima za djecu kroz pružanje različitih usluga u zajednici (grupe podrške, edukativne radionice, SOS telefon, edukativna platforma..) kako bismo im pružili adekvatnu pomoć u izvršavanju udomiteljskih zadataka.

U sklopu programa organizirat ćemo dva puta godišnje druženje udomitelja i njihove udomljene djece kako bi se udomitelji međusobno upoznali i razmijenili iskustva.

U program će biti uključene dvije skupine korsnika: potencijalni udomitelji i udomitelji koji već udomljavaju djecu.

Pozivamo udomitelje i potencijalne udomitelje, da se uključe u program „Sigurnost obiteljskog doma za svako dijete – aktivnosti i servisi za promicanje udomiteljstva i pružanje podrške udomiteljskim obiteljima“  kako bismo zajedno pomogli djeci da žive u obitelji, a ne u instituciji.

Program je odobrilo i financijski podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za period od 1.studenog 2016. do 30. listopada 2019. godine.

Želite se uključiti u neku od aktivnosti nazovite nas na telefonski broj 01 383 78 73, pošaljite mail na: info@ti-si-sunce.hr ili osobno dođite u prostor Centra Sunce na adresi Albaharijeva 2, Zagreb (Mjesni odbor Knežija).