Poziv na 4. sportsko natjecanje djece s teškoćama u razvoju 5. i 6.11.2016.

Datum objave: 27.01.2020

Natjecanje u bazenu će se održati 5. studenog 2016. godine (subota) u Zagrebu, na bazenu Utrine, Balotin prilaz bb.
Dok će se natjecanje u dvorani održati 6. studenog 2016. godine (nedjelja) od 8:30 do 14 sati, u dvorani Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek”, Kušlanova 59a u Zagrebu. 

Svečana dodjela medalja i zajedničko druženje predviđeno je za nedjelju 6. studenog 2016. godine, u dvorani Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek”, Kušlanova 59a u Zagrebu, nakon što završe sve discipline.Partneri u organizaciji 4. sportskog natjecanja „Naše pravo na sport“ su:

 

 • Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom
 • Hrvatski paraolimpijski odbor
 • Plivački klub Natator
 • Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 • Centar za odgoj i obrazovanje “Goljak”
 • Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

 

Inicijativa „Naše pravo na sport“, odnosno natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju provodi se uz veliki odaziv već četvrtu godinu za redom i kruna je programa  „Moje pravo na igru i sport“ koji se provodi kontinuirano od svibnja 2012. godine. Program „Moje pravo na igru i sport“ je sportsko-rekreativni i razvojno-kreativni program koji pruža raznolikost aktivnosti za kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji. Ove aktivnosti provode se kontinuirano tokom čitave godine, a organizacija natjecanja jednom godišnje je prilika i mjesto gdje djeca mogu pokazati što su naučila i savladala tokom tekuće godine. Također su na natjecanje pozvana i sva druga djece s teškoćama u razvoju u dobi od 5 do 15 godina iz čitave Republike Hrvatske.

 

Natjecanje će se održati u dvije discipline u bazenu i pet disciplina u dvorani, a program se nalazi u nastavku poziva.

  

PRAVO NA PRIJAVU I SUDJELOVANJE

Pravo prijave na natjecanje imaju sva djece s teškoćama u razvoju u dobi od 5 do 15 godina iz čitave Republike Hrvatske. Kako bismo osigurali čim veći standard kvalitete natjecanja, kao i sigurnost za svako dijete i kvalitetu rada u prostoru u kojem će se natjecanje održati, obavezno je prijaviti svoje dijete na info@ti-si-sunce.hr. Svako dijete dobiva svog osobnog asistenta koji će paziti na dijete tijekom cijelog natjecanja ili roditelj sam može biti asistent djetetu.

 

PRIJAVA

Prijavu natjecatelja/djece za nastup obavezno izvršiti punim imenom i prezimenom svakog natjecatelja te navodom ostalih podataka iz obrasca za prijavu, najkasnije do 28. listopada 2016. godine.

Obrazac za prijavu nalazi se u privitku ovog poziva ili na našoj web stranici kao i Suglasnost za roditelje da se slažu s medijskom popraćenošću samog natjecanja, koja je obavezna. Prijavu možete izvršiti na e‐mail: info@ti-si-sunce.hr.

Suglasnost roditelja preuzmite OVDJE.
Zahtjev za upis preuzmite OVDJE. 

 

KOTIZACIJA

Kotizacija se ne plaća. Troškove natjecanja snosi Centar za edukaciju i savjetovanje „Sunce“ kroz donacije i sponzorstva različitih tvrtki, organizacija i privatnih osoba. Dio troškova natjecanja sufinancira Grad Zagreb.

OPIS PROGRAMA

Svrha projekta je omogućiti djeci s teškoćama u razvoju jednaku priliku za razvoj vlastitih psiho-fizičkih i razvojno-kreativnih potencijala kao i ostaloj djeci, no koja im je često uskraćena ili nedostupna. Želimo im pružiti priliku da rastu i razvijaju se kroz igru, sport i kreativno-razvojne programe koji će im omogućiti da se izraze kao cjelovite osobe, da se igraju, razvijaju i uživaju u bezbrižnom djetinjstvu. Naglasak u našim programima je na igri i druženju s vršnjacima i s asistentima-mentorima (volonterima) koji su pozitivni, podržavajući i strpljivi kako bismo kod djece stvorili osjećaj pripadanja grupi, ali i istaknuli vrijednost svakog djeteta ponaosob. Kroz igru i druženje postižemo trenažne učinke koji su predviđeni planom i programom za djecu s teškoćama u razvoju.

„Premala zastupljenost motoričkih aktivnosti ili njihovo potpuno odsustvo u odgoju i obrazovanju djece tijekom odrastanja ne može se u kasnijim razvojnim razdobljima nadoknaditi. Utjecaj motoričkih stimulusa na dijete tijekom rasta i sazrijevanja postepeno slabi. Nedovoljan broj motoričkih iskustava i prilika za sudjelovanje u motoričkim aktivnostima može usporiti kako motorički tako i intelektualni razvoj djeteta“ (Kelly 1985, Humphrey 1991).

U dobi od 5 do 10 godina (Univerzalna sportska škola) djeca usavršavaju i korigiraju (po potrebi) biotička motorička znanja (to su osnovna znanja potrebna za dobro funkcioniranje u životu; hodanje, trčanje, puzanje, penjanje, provlačenje, kotrljanje i kolutanje, visovi i upori, preskoci i saskoci i dr), ojačaju bazične sposobnosti (snagu, brzinu, izdržljivost, koordinaciju, fleksibilnost, agilnost i dr.) te nauče osnovne elemente iz nekoliko različitih sportova.

U dobi od 10 do 14 godina (Specijalizirana Sportska škola) djeca se više usmjeravaju u onaj sport za koji pokazuju najviše interesa, ali još uvijek se treba jačati bazične motoričke sposobnosti, tj. ojačati čitavo tijelo za buduće napore (kondicijska priprema). Gdje se nakon 14-e godine dijete usmjerava u jedan sport u kojem kreće uska specijalizacija (bilo za vrhunski sport, bilo za rekreativno bavljenje onim sportom u kojem dijete najviše uživa). Ove postavke sportske škole pokazale su se u svijetu kao najbolji program i koncept  za stvaranje vrhunskih sportaša, ali i za stvaranje aktivnih rekreativca za čitav život, jer se on ponajprije bazira na građenju zdravog, svestranog organizma sportaša/rekreativca spremnog na specijalizaciju nakon 14-e godine i dugovječan ostanak u vrhunskom sportu ili nastavak treniranja u amaterskom i rekreacijskom obliku. Prerana uska specijalizacija često rezultira sagorijevanjem sportaša u dobi od 16, 17 godina, dovodi do niza ozljeda i preranog završavanja sportske karijere. Zbog toga su Univerzalna i specijalizirana sportska škola dobar odgovor na ovu problematiku (Milanović, „Kondicijska priprema sportaša“, Međunarodno znanstveni stručni skup).

Osim toga, ovakav oblik sportske škole od najranije dobi kod djece s teškoćama u razvoju djeluje baš na razvoj i korekciju onih motoričko-funkcionalnih sposobnost koje su najslabije razvijene i stvara jednu osnovnu bazu za zdrav i vitalan život.

Više o programu na http://www.ti-si-sunce.hr/program/moje-pravo-na-igru-i-sport/.

 

PRAVO NA PRIPREME ZA NATJECATELJE/DJECU I KLASIFIKACIJA

U svrhu pripreme djece za natjecanja bit će održana 1-2 pripremna treninga u bazenu  i 1-2 u dvorani, za djecu s teškoćama u razvoju iz Zagreba koja se prijave u zadanom roku za natjecanje.

Ukoliko dolazite izvan grada Zagreba, Vaši organizatori ili vi osobno kao roditelj možete nam se obratiti za opis aktivnosti na samom natjecanju i načinu pripreme.

Svako dijete, odnosno roditelj će imati pravo odabrati na koje discipline želi prijaviti svoje dijete, kod prijave preko interneta ispunjavanjem prijavnice. Jedno dijete može se natjecati u svih sedam disciplina, nekoliko ili pak u samo jednoj.

 

Organizator zadržava pravo izmjene preliminarnog programa, kao i ostalih organizacijsko-tehničkih stavki, što će ovisiti o broju prijava u pojedinoj disciplini i donatorima/sponzorima. Svi podaci i promjene bit će dostupni na www.ti-si-sunce.hr.

 

Nadamo se da ćete se uključiti u našu manifestaciju i tako podržati ovogodišnje  4. sportsko natjecanje djece s teškoćama u razvoju u Zagrebu „Naše pravo na sport“ koje s puno entuzijazma nastavljamo i ove godine.


Donatori 4. sportskog natjecanja za djecu s teškoćama u razvoju „Naše pravo na sport“:

 1. Grad Zagreb – Gradski ured za zdravlje
 2. Hrvatska banka za obnovu i razvoj
 3. Adria grupa
 4. Nexus d.o.o.
 5. Sizis d.o.o.
 6. TPZ d.o.o. – servis za osobna vozila i gospodarski program
 7. Auto Will d.o.o.
 8. Petrić d.o.o.
 9. Podzemno skladište plina
 10. BDO Croatia d.o.o.
 11. Kamgrad d.o.o.
 12. Spectra Media
 13. Dm – Drogerie markt
 14. Dubravica
 15. Mondalez d.o.o.
 16. EX-ALTO
 17. Raiffeeisen banka

– DETALJAN OPIS PROGRAMA –

4. sportskog natjecanja djece s teškoćama u razvoju u Zagrebu

„Naše pravo na sport“ – sportsko natjecanje u bazenu i u dvorani

Program igara

Natjecanje u bazenu Utrine, Balotin prilaz bb u Zagrebu,  5.studeni 2016.:

8:30 – prijave natjecatelja

9:00 – skokovi u vodu

9:30 – štafeta u bazenu (plivanje 1×25 metara-početnici; 2×25 metara i 4x 25 metara)

10:00 – izlazak iz bazena, tuširanje

 

Natjecanje u dvorani Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek”, Kušlanova 59a u Zagrebu, 6.studeni 2016.:

8:30 – 9:00               prijave natjecatelja

9:00 – 9:45               šut na gol

9:45 – 10:30             bacanje u koš

10:30 – 11:15             poligon

11:15 – 11:45            pauza

11:45 – 12:30             trčanje 10-15 metara

12:30 – 13:15             boćanje

 13:30 – 15:00            – Dodjela medalja i druženje

 

Tokom natjecanja, u vrijeme kada Vaše dijete ne sudjeluje u nekoj disciplini, osigurat ćemo razne sportske i kreativne aktivnosti u suradnji s asistentima/volonterima i s Vama osobno.

 

DODJELA MEDALJA

Medalje će se dodijeliti za svaku disciplinu za prva tri mjesta. No i sva ostala djeca dobit će medalju kao uspomenu na svoje sudjelovanje na natjecanju. Jer važno je prisustvovati, potruditi se i uživati u sportu i kretanju a tako učimo djecu da postaju prvaci i šampioni u brizi za vlastito zdravlje.

 Vidimo se na natjecanju!

Tim Centra za edukaciju i savjetovanje „Sunce“