Naše pravo na sport

Datum objave: 27.01.2020

“Naše pravo na sport” – 4. sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju

Dana 5. i 6. studenog 2016. održano je 4. sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju u Zagrebu pod nazivom „Naše pravo na sport“ koje su podržale mnogobrojne organizacije kroz donacije i Grad Zagreb, a organizator natjecanja je Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce iz Zagreba, uz pomoć velikog broja partnera i volontera. Natjecanje pokriva dvije discipline u bazenu (plivanje i skokovi u vodu) i pet disciplina u dvorani (šut na gol, bacanje na koš, boćanje, poligon i trčanje).

U bazenu natjecanje je održano 5.11. na bazenu Utrine, a drugi dio natjecanja se održao 6.11. u dvorani Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek”, Kušlanova 59a u Zagrebu. Sudjelovalo je ukupno 52 djece s teškoćama u razvoju iz Zagreba i okolice, iz nekoliko organizacija: Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, Plivački klub Natator, Centra za autizam, Centra za odgoj i obrazovanje „Goljak“, Zagrebačkog športskog savez osoba s invaliditetom, kao i djeca koja su polaznici sportske škole za djecu s teškoćama u Centru Sunce.

Inicijativu „Naše pravo na sport“, tj. natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju provodimo već četvrtu godinu za redom uz veliki odaziv djece i roditelja, kao i organizacija koje pomažu i podržavaju naš rad, a kruna je programa „Moje pravo na igru i sport – prilagođene sportske škole za djecu s teškoćama u razvoju“ koji se provodi kontinuirano tijekom čitave godine, od svibnja 2012. godine.

 

Partneri u organizaciji 4. sportskog natjecanja „Naše pravo na sport“ su:

 • Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom
 • Hrvatski paraolimpijski odbor
 • Plivački klub Natator
 • Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 • Centar za odgoj i obrazovanje “Goljak”
 • Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu
 • Centar za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj

 

Na samom natjecanju bili su prisutni predstavnici partnerskih organizacija gđa. Mirela Šikoronja Ivančin iz Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, gosp. Ratko Kovačić i gosp. Katunar iz Hrvatskog paraolimpijskog odobra, Ivan Perzel iz Plivačkog kluba Natator te gosp. Zdenko Bodožić iz Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj.

 

Cilj natjecanja „Naše pravo na sport“ je promocija sporta i rekreacije među djecom s teškoćama u razvoju kao i njihovo uključivanje u različite programe u sportske klubove i udruge. Dobrobiti bavljenja sportom i rekreacijom za djecu s teškoćama i bez teškoća od izuzetnog su značenja za zdravi rast i razvoj djece, a imaju izuzetno blagotvorni učinak i na: samopoštovanje, samopouzdanje, osobni integritet djeteta, socijalizaciju tj. razvoj socijalnih vještina, komunikaciju, pozitivno raspoloženje – sreću, zadovoljstvo sa sobom i životom, osjećaj da imaju kontrolu nad nekim aspektom svog života, osjećaj prihvaćenosti i pripadanja grupi i društvu i niz drugih učinaka.

Kretanje, igra, sport i rekreacija – pravo je svakog djeteta, kao i djece s teškoćama u razvoju, koje je zanemareno u našem društvu iz niza razloga:

 • Nedovoljan broj kvalitetno organiziranih sportsko-rekreativnih sadržaja za djecu s teškoćama u razvoju, u kojima se koristi maksimalan potencijal djece i njihove mogućnosti, što znači da je potrebno prilagoditi sportski i rekreacijski program individualnim potrebama djece
 • Nedostatak svijesti kod djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću na zdravlje
 • Manjak motivacije kod djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja za uključivanje i sudjelovanje u sportsko-rekreativnim aktivnostima
 • Prekomjerno zaštićivanje djece s teškoćama u razvoju sa strane njihovih roditelja uslijed straha da se njihova djeca ne ozlijede zbog manjka razvijenih psiho-fizičkih sposobnosti
 • Slaba informiranost roditelja djece s teškoćama u razvoju o postojanju organizacija koje provode sportsko-rekreativne aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju
 • Nedovoljan broj educiranih stručnjaka za rad s djecom s teškoćama u razvoju i dr.

 

Uslijed nedostatnog bavljenja tjelesnom aktivnošću djece s teškoćama u razvoju dolazi do:

 • Obolijevanja od raznih bolesti kao što su: pretilost, hipertenzija, dijabetes, depresija i psihičke bolesti.
 • Socijalne isključenosti djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja koja se odnosi na nedovoljnu uključenost ove populacije u sve domene društva kao što su: školovanje, zapošljavanje, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, odlučivanje o važnim pitanjima društva i osnivanje obitelji.
 • Usporenog  psihomotornog razvoja djece s teškoćama u razvoju.

 

Ove godine, program „Moje pravo na igru i sport“  i 4. sportsko natjecanje „Naše pravo na sport“ podržali su svojim donacijama:

 

 1. Grad Zagreb – Gradski ured za zdravlje
 2. Hrvatska banka za obnovu i razvoj
 3. Adria grupa
 4. Nexus d.o.o.
 5. Sizis d.o.o.
 6. TPZ d.o.o. – servis za osobna vozila i gospodarski program
 7. Auto Will d.o.o.
 8. Petrić d.o.o.
 9. Podzemno skladište plina
 10. BDO Croatia d.o.o.
 11. Kamgrad d.o.o.
 12. Spectra Media
 13. Dm – Drogerie Markt
 14. Dubravica
 15. Mondelez d.o.o.
 16. EX-ALTO
 17. Raiffeisen banka

Zahvaljujemo svim partnerima,suradnicima, donatorima, djeci, roditeljima i volonterima bez kojih ovo natjecanje ne bi bilo moguće.

 

VAŽNO JE SUDJELOVATI I BRINUTI SE O VLASTITOME ZDRAVLJU!