Naše pravo na sport – sportski užitak za Najbolje

Datum objave: 29.01.2020

Dana 26. i 27. rujna 2015. održano je 3. sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju u Zagrebu pod nazivom „Naše pravo na sport“ koje su podržale mnogobrojne organizacije kroz donacije, a organizator natjecanja je Centar za edukaciju i savjetovanje „Sunce“ iz Zagreba, uz pomoć velikog broja volontera. Natjecanje pokriva dvije discipline u bazenu (plivanje i skokovi u vodu) i pet disciplina u dvorani (šut na gol, bacanje na koš, boćanje, poligon i trčanje).

 

U bazenu natjecanje je održano 26.09. na bazenu Utrine, a drugi dio natjecanja se održao 27.09. u dvorani Doma sportova. Sudjelovalo je 45 djece s teškoćama u razvoju iz Zagreba i okolice, iz nekoliko organizacija: Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, Natator, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, djeca koji su polaznici programa već tri godine i ostala djeca.

Inicijativa „Naše pravo na sport“, tj. natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju provodi se kontinuirano već treću godine uz veliki odaziv djece i roditelja, kao i organizacija koje pomažu i podržavaju naš rad, a kruna je cijelog programa „Moje pravo na igru i sport – prilagođene sportske škole za djecu s teškoćama u razvoju“ koji se provodi kontinuirano od svibnja 2012. godine.

 

I ove godine, 3. sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju provodeno je u partnerstvu s web portalom Rekreacija.hr u sklopu manifestacije Move week 2015. Move week je je najveća europska kampanja promocije tjelesne aktivnosti čija je vizija postići 100 milijuna više tjelesno aktivnih građana u Europi do 2020. godine. Središnji je događaj NowWeMove kampanje koja promovira sport i tjelesnu aktivnost s naglaskom na dobrobiti tjelesnog vježbanja. Održava se svake godine prvog tjedna u listopadu.

 

Cilj natjecanja „Naše pravo na sport“ je, osim druženja i pružanja prilike djeci s teškoćama u razvoju da pokažu svoje sposobnosti, ujedno i potaknuti sve građane da pokušaju razumjeti probleme djece s teškoćama u razvoju, probleme njihovih obitelji i općenito probleme osoba s invaliditetom te da barem nakratko razmislimo kako se odnosimo prema njima i da li ih uopće primjećujemo u našem društvu. Istaknuli bismo nekoliko problema i poteškoća djece i obitelji na koje su nas uputili roditelji i obitelji djece s teškoćama u razvoju:

  • prekasna dijagnostika i nedovoljno educirani medicinski kadrovi
  • nedostatak terapija za djecu koje pokriva zdravstvo i državna skrb, udaljenost istih ili preskupi tretmani kod privatnika
  • neprihvaćanje i nerazumijevanje okoline, od roditelja u parku do učitelja u školama i sl.
  • gledanje na dijete s teškoćama u razvoju kao na “zločesto” i “neodgojeno dijete”, uz niz uvredljivih komentara
  • nedostatak aktivnosti za bolju integraciju djece u društvo (od sportsko-rekreacijskih, kulturnih, razvojnih pograma, kreativnih i dr.)
  • nepristupačnost i neprilagođenost javnih objekata pa i čitavih gradova i mjesta za osobe s invaliditetom
  • izoliranje obitelji koje imaju djecu s teškoćama iz niza razloga
  • preopterećenost roditelja i čitavih obitelji i nedostatak aktivnosti i grupa podrške za članove obitelji
  • i niz drugih poteškoća.

Ove godine, program „Moje pravo na igru i sport“  i 3. sportsko natjecanje podržavaju svojim donacijama:

1) Ministarstvo zdravlja                        2) HBOR – Hrvatska banka za obnovu i razvitak

3) Tomić & Co.                                       4) Klub za skokove u vodu DIVE

5) IN RE d.o.o.                                        6) Opereta d.o.o.

7) EX ALTO d.o.o.                                   8) Hrvatskog društva skladatelja (HDS-ZAMP)

9) Produkta d.o.o.                                 10) Puhelek – Zelina d.o.o.

11) Živa voda d.o.o.                              12) Astreja plus.

13) Košarkaški klub Cedevita

VAŽNO JE SUDJELOVATI I BRINUTI SE O VLASTITOME ZDRAVLJU!