Dani udruga 2016.

Datum objave: 29.01.2020

UDRUGA KAO MJESTO GDJE JE POMAGANJE DRUGIMA NA PRVOM MJESTU

Prije 12 godina kao skupina stručnjaka-entuzijasta osnovali smo Centar za edukaciju i savjetovanje “Sunce”, nošeni željom da u lokalnoj zajednici pružamo pomoć onim kojima je ona najpotrebnija i da svojim radom  učinimo svijet barem malo ljepšim mjestom.  S tim ciljem pokrenuli smo čitav niz projekata i programa kojima pružamo pomoć: djeci, roditeljima, mladima, osobama u zreloj dobi i osobama starije životne dobi.  Svaki naš projekt napisan je s ciljem da doprinesemo poboljšanju kvalitete života i da nesebično pružimo pomoć svakoj osobi kojoj je ona potrebna.

Naš projekt “Poticajna obitelji” nastao je kako bi buduće roditelje pripremili na jedan od najljepših događaja u životu,  dolazak bebe i suočavanje sa svim izazovima roditeljstva. Našim Programom “Savjetovalište u zajednici – savjetovalište Trešnjevka” usmjereni smo na pružanje psihosocijalne pomoći, pomoć u savladavanju školskih obveza i edukaciju stručnjaka za rad s djecom.

Znajući koliko je ljubav i dobar partnerski odnos bitan pokrenuli smo projekt : “Naselje nije ljubav”. Kroz ovaj projekt mlade učimo kako prepoznati nasilje u vezi i znati što prava ljubav uistinu jest, a što nije.  Svjesni činjenice da se iz dana u dan suočavamo sa velikim brojem nezaposlenih osoba,  odlučili smo doprinijeti rješavanju tog problema pokretanjem projekta “Poduzetnost za poduzetništvo” kroz koji razvijamo poduzetnost mladih na način da nemogućnost pronalaska posla vide kao priliku da svoje ideje/ talente pretvore u svoj poduzetnički pothvat.

Važan oslonac za realizaciju svih naših aktivnosti su i naši volonteri iz toga razloga pokrenuli smo projekt: „Ja mogu ja hoću za bolju budućnost“ kroz koji razvijamo kompetencije volontera koje će im pomoći da se lakše uključe na tržište rada.

Vjerujemo da svako dijete bez obzira na invaliditet ima pravo uživati u djetinjstvu. Vođeni tom misli pokrenuli smo projekt: „Moje pravo na igru i sport“ kroz koji djeca s teškoćama u razvoju mogu uživati u različitim sportskim aktivnostima, a njihovi roditelji za to vrijeme mogu dobiti psihološku podršku.

Uvidom u podatke o porastu djece koja se suočavaju s problemom nasilja i ovisnosti uključili smo se u projekt “Ljubav u pokretu”u kojem naglasak stavljamo na razvoja preventivnih programa u školi kroz koji nastavnici i stručni suradnici pomažu djeci da razvijaju svoj kreativni potencijal kao svojevrsnu zaštitu od nasilja i ovisnosti. Neke od socijalnih vještina koje razvijamo kod djece ovim projektom su samopouzdanje, komunikacijske vještine, razumijevanje i nošenje s vlastitim i tuđim osjećajima, razvijanje povjerenja i grupne povezanosti, rješavanje problema, utjecaj grupe i integritet – nošenje s pritiskom te nenasilno rješavanje sukoba i dr.

Projekt „Od zdravlja do radnog učinka” usmjeren je na osvještavanje i provođenje aktivnosti koje doprinose očuvanju i unapređenju zdravlja i povećanju radne učinkovitosti zaposlenika, kao i promjena nezdravih navika koje dovode do pogoršanja zdravlja i bolesti kod radno aktivnog i radno sposobnog stanovništva.

Znamo da briga za potrebite nikada ne prestaje posebice kada uđemo u stariju životnu dob pokrenuli smo projekt:  „MI (seniori) za VAS (juniori) + MI (juniori) za VAS (seniore)”– podizanje kvalitete života starih i nemoćnih osobama u kojem starim osobama pomažemo da nastave živjeti zadovoljno i produktivno.

Poledamo li sve naše dosadašnje aktivnost znamo da i dalje želimo zajednicu činiti boljim mjestom za razvoj svakog pojedinca bez obzira na životnu situaciju u kojoj se on trenutno nalazi.  Iza našeg rada stoji mnoštvo životnih sudbina, saslušanih problema,  veselih osmjeha i obrisanih suza. Smišljajući rješenja nadolazećih problema i dalje želimo opravdati razloge našeg djelovanja, a to je – udruga je mjesto gdje je pomoć drugima na prvom mjestu.